Kundcase

Webbaserat videoinspektion

VA-Online är en molntjänst för dokumentation, lagring och leveranser av inspektions projekt inom VA (vatten och avlopp). Uppgifterna förs in i en databas och kan skickas till slutkunden (kommuner och privata fastighetsägare) med hjälp av en molnbaserad interaktiv presentation. Produkten ägs av företaget Sweves AB och är ute på marknaden sedan 2012. Nu har de bland sina kunder som NCC, Svensk Röranalys, BCT, Puls, ISAB med flera.

Uppdraget

Svewes AB hade en ide på att bygga ett kraftfullt, webbaserad system för inspektion av VA ledningar enligt de Svenska inspektionsstandarden. Då samtliga konkurrenternas lösningar var enstaka Windows-baserade program med tröga uppdateringar, dålig support och ständigt uppkomna felmeddelanden ville företaget vända på den stelnade marknaden och leverera mer modern lösning.

Med 16 år erfarenhet i branschen som utbildade inspektörer, har teamet bakom Svewes AB tydligt förståelse på hur systemet ska fungera för att leverera det bästa till användarna och deras slutkunder.

Uppdraget var att skapa ett webbaserad system för inspektionsföretag, där varje företag får en egen dedikerad portal med egen databas. Företaget kunde ha ett obegränsad antal användare, projekt, inspektioner och annat data samt klara stora belastningar. I systemet användarna ska ha möjligheten att skapa och hantera dokumentation för inspektionsprojekten enligt Svenskt Vatten standarder, skapa protokollen och interaktiva presentationer till kunder direkt i sina webbläsare.

Inspektioner består av stora mängder videofiler som inspektörer hämtar från sina robotar och för in i systemet som underlag för projektet. Vi behövde bygga ett dedikerad videokonverteringssystem (ungefär som en egen YouTube) för att hantera stora videofiler (upp till 8GB) och omvandla dessa till mer webbvänliga formatet.

I vidare skede man skulle även kunna markera alla inspekterade sträckor på en Google map. Importera PDF ritningar och markera vart rören ligger, med dynamiskt presenterad information om vart felen uppkommit enligt inspektionsprotokollet. Ha ett offert/order system för beställare för att kunna snabbt konvertera dessa till projekt. Om många flera finesser som underlättar det för inspektörer och beställare.

Som tillägg även ett offline program för Windows, byggd i C#, skulle presenteras med ständigt koppling mot systemet i molnet. Programmet kopplar upp sig med drivrutiner till inspektionsrobotar, styr dem, spelar in video och hämtar mätningar från detektorer. I programmet utföraren ska kunna skapa inspektionsprojekt och markera alla observerade fel samt omedelbart synkronisera resultatet med online systemet.

Group 2 (2)

Develits lösning

Konceptet verkade vara väldigt intressant och marknaden visade en stor efterfråga. Då systemet var mycket komplex och därmed framställning av det skulle innebära stora investeringar i utvecklingskostnader kom vi överens med beställaren om en rabatterad pris mot andel i företaget. Efter att alla kontrakt var påskrivna började vi med projektplaneringen.

Vi valde att bygga systemet på vår egenutvecklad PHP motor – Cybertooth Engine. Systemet var fördelat på 6 fysiska servrar som skulle klara höga belastningar och stora mängder av data på det mest säkra och produktiva sättet.

Utvecklingen av första utkastet tog drygt 8 månader efter vilket vi test-lanserade systemet på marknaden. Efter mycket inkommen feedback och önskemål om förbättringar och nya funktioner från kunder, samt ytterligare 3 månader, var systemet ute i produktion.

Nu är den successivt rullar på marknaden och är en av de största systemet som finns i branschen. I dagsläget ansvarar vi för vidareutveckling av systemet, drift och underhåll av servrarna samt tekniskt support. Mer om tjänsten man kan läsa på: https://vaonline.se/

Information

Kund

Sweves AB

Lanserad

2012

Använda språk

C#, PHP, JS,
MySQL, VLC, Reddis

Fler case

MVR

Helhetlig digitalisering och ombyggnation av Transportstyrelse i Uganda.

2023

Ministry of Works and Transport of the Republic of Uganda
AI
Automotive
Fleet management
Geolocation
IOT
Lagerhantering
Logistik
Support och IT-drift
Webbaserat affärsystem

Bokningssystem

Bokningssystem för samtliga medborgare av Uganda.

2023

Uganda Revenue Authority
AI
Automotive
Betalning
Bokningssystem
Digital signering
Logistik
Support och IT-drift
Webbaserat affärsystem